Kurs carvingu i dekoracji z warzyw i owoców (food florystyka)
Dla kogo kurs carvingu ?
- interesujesz się nowymi trendami w gastronomii
- chcesz samodzielnie udekorować stół i zaskoczyć gości efektownymi kompozycjami z owoców
- chcesz zdobyć nowe umiejętności przydatne w branży gastronomicznej
- chcesz urozmaicić swoje życie
Carving to sztuka artystycznego rzeźbienia w warzywach i owocach w wyniku czego powstają jadalne elementy do dekoracji potraw lub do stworzenia całej kompozycji, którą można podarować w prezencie. Carving zyskuje na popularności nie tylko jako rzeźbienie poszczególnych elementów dekoracyjnych do ozdabiania potraw, ale także jako odrębny trend tworzenia jadalnych upominków a także tworzenie jadalnych prezentów i kompozycji z elementami carvingu na imprezy.
Czas trwania kursu: 20 godzin dydaktycznych
System nauki: zaocznie lub wieczorowo
Cena:
- 1099 zł (kurs grupowy, w grupie do 4 osób maksymalnie)
- 1999 zł (kurs indywidualny, dopasowany do Twoich potrzeb)
Uruchamianie kierunków
Uruchamiamy wybrane kierunki już przy kilku osobach chętnych
Plan zajęć
Plan zajęć układamy na cały semestr z góry
Program
- Wprowadzenie do carvingu
- historia i pochodzenie carvingu: krótkie omówienie tradycji i ewolucji sztuki carvingu
- przegląd narzędzi i materiałów: zapoznanie się z podstawowymi narzędziami, w tym nożami do carvingu, zasady bezpieczeństwa
- przygotowanie owoców i warzyw: sposoby obróbki i przechowywania, aby zachować kolor i świeżość
- Podstawowe techniki i formy
- rzeźbienie liści: liście z cukinii, marchewki, jabłka i pomarańczy
- róże z warzyw i owoców: w zależności od dostępności
- łączenie kolorów i kompozycji: podstawy równowagi kolorystycznej i harmonijnego rozmieszczenia elementów w kompozycji
- Podstawowe kompozycje - food florystyka
- praktyka tworzenia kompozycji: używanie wyrzeźbionych elementów do formowania prostej kompozycji.
- technika rzeźbienia poszczególnych elementów: utrwalenie umiejętności pracy z podstawowymi formami, tworzenie kompozycji do samodzielnej pracy.
- Zaawansowane rzeźbienie
- zaawansowane rzeźbienie na melonie, arbuzie lub dyni: uczestnicy wykonują rzeźbienie na dużym owocu, ucząc się szczegółowości i tworzenia wzorów
- praktyczne wykonanie gotowej kompozycji - food florystyka
- Pielęgnacja i przechowywanie kompozycji
- techniki przechowywania i transportu: jak przedłużyć trwałość i świeżość kompozycji, przygotowanie do przechowywania
Na zakończenie kursu każdy uczestnik otrzyma własny nóż do carvingu, który będzie mógł wykorzystać do dalszej praktyki w ramach prezentu.
Dokumenty po ukończeniu kursu carvingu:
- zaświadczenie o ukończeniu kursu na druku MEN
- certyfikat ukończenia szkolenia/kursu
Dokumenty wymagane do zapisu na kursu carvingu:
- dokument tożsamości do wglądu
Bezpłatne zaświadczenia
Dla ZUS, KRUS, MOPS, zakładu pracy, etc. wystawiamy na miejscu
Bezpłatna legitymacja szkolna
Uprawnia do zniżek na przejazdy KZK GOP (do 21 rż.) i PKP (do 24 rż.)
Czesne gratis
Czesne 0 złotych przez cały cykl kształcenia na wybranych kierunkach
Przyjazna szkoła
Sekretariat i budynek szkoły, jest dostosowany dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich
Dyplomy państwowe
Dyplom z tytułem zawodowym otrzymasz w 2 językach: polskim i angielskim
Vouchery
Vouchery, zniżki, stypendia.
Przeczytaj więcej o szkole