Cukiernik

  • ATRAKCYJNE CZESNE – O SZCZEGÓŁY PYTAJ W SEKRETARIACIE AS EDUKACJA
  • Cykl kształcenia: 2 lata (4 semestry)
  • Forma kształcenia: zaocznie (soboty oraz niedziele,  zjazdy tylko 2 razy w miesiącu)
  • Kwalifikacja: TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych


Cukiernik wytwarza różnego rodzaju ciasta, ciastka, torty i desery a także tworzy dekoracje wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Cukiernik ocenia jakość i przydatność surowców oraz prowadzi dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Dekoracje cukiernicze tworzone przez Cukiernika wykonywane są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych.

Przedmioty

  • podstawy technologii żywności
  • technika w przetwórstwie spożywczym
  • magazynowanie surowców cukierniczych
  • wytwarzania wyrobów cukierniczych
  • dekorowanie wyrobów cukierniczych i przygotowanie ich do dystrybucji
  • działalność gospodarcza w branży gastronomicznej

WAŻNE: Zajęcia praktyczne organizowane są w ośrodkach kształcenia praktycznego, centrach kształcenia zawodowego i ustawicznego, salach szkoleniowych własnych oraz na szkolnych pracowniach gastronomicznych.

Nasi absolwenci znajdą pracę

  • w restauracjach
  • w hotelach
  • w firmach cateringowych
  • w cukierniach
  • w gastronomii sieciowej
  • w środkach transportu

Dokumenty wymagane do zapisu na kierunek cukiernik

  • świadectwo ukończenia szkoły (szkoły podstawowej 8-letniej lub gimnazjum lub ZSZ lub szkoły średniej)
  • dokument tożsamości (do wglądu)
  • zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki (skierowanie do lekarza medycyny pracy do odbioru przy zapisie w sekretariacie szkoły)

Absolwent AS Edukacja otrzyma:

  • Zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego na druku MEN
  • Świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie (po zdaniu egzaminu)
  • Dyplom w zawodzie Cukiernik oraz suplement w języku polskim i angielskim (po zdaniu egzaminu z kwalifikacji)