Kucharz

  • ATRAKCYJNE CZESNE – O SZCZEGÓŁY PYTAJ W SEKRETARIACIE AS EDUKACJA
  • Cykl kształcenia: 2 lata (4 semestry)
  • Forma kształcenia: zaocznie (soboty oraz niedziele,  zjazdy tylko 2 razy w miesiącu)
  • Kwalifikacja:
    TG.07. Sporządzanie potraw i napojów


Kucharz jest przygotowany do:
  • przechowywania żywności
  • sporządzania potraw i napojów
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.

W zakładzie gastronomicznym kucharz przyjmuje surowce żywnościowe i zabezpiecza je przed zepsuciem, w odpowiedni sposób je magazynując lub utrwalając. Ocenia i dobiera żywność przeznaczoną do produkcji. Kucharz przeprowadza obróbkę wstępną i przygotowuje produkty do obróbki cieplnej. Stosuje różne metody obróbki cieplnej. Według prowadzonych analiz rynek usług gastronomicznych wciąć się rozwija i jest rosnące zapotrzebowanie na osoby wykonujące zawód Kucharza, który daje gwarancję zatrudnienia.

Przedmioty

  • podstawy żywienia i zasady higieny
  • towaroznawstwo żywności
  • technika w gastronomii
  • przechowywanie żywności
  • sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
  • język angielski w branży gastronomicznej
  • działalność gospodarcza w branży gastronomicznej

WAŻNE: Zajęcia praktyczne organizowane są w ośrodkach kształcenia praktycznego, centrach kształcenia zawodowego i ustawicznego oraz na szkolnych pracowniach gastronomicznych.

Nasi absolwenci znajdą pracę

  • w restauracjach
  • w hotelach
  • w firmach cateringowych
  • na statkach
  • w gastronomii sieciowej
  • w środkach transportu

Dokumenty wymagane do zapisu na kierunek kucharz

  • świadectwo ukończenia szkoły (szkoły podstawowej 8-letniej lub gimnazjum lub ZSZ lub szkoły średniej)
  • dokument tożsamości (do wglądu)
  • zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki (skierowanie do lekarza medycyny pracy do odbioru przy zapisie w sekretariacie szkoły)

 Absolwent AS Edukacja otrzyma

  • Zaświadczenie o ukończeniu kwalifikacyjnego kursu zawodowego na druku MEN
  • Świadectwo potwierdzające kwalifikacje w zawodzie (po zdaniu egzaminu)
  • Dyplom w zawodzie Kucharz oraz suplement w języku polskim i angielskim (po zdaniu egzaminu z kwalifikacji)