Technik technologi żywności

  • ATRAKCYJNE CZESNE – O SZCZEGÓŁY PYTAJ W SEKRETARIACIE AS EDUKACJA
  • Cykl kształcenia: 2,5 roku (5 semestrów)
  • Forma kształcenia: zaocznie (soboty oraz niedziele,  zjazdy tylko 2 razy w miesiącu)
  • Kwalifikacja:
  • TG.02. Produkcja wyrobów spożywczych z wykorzystaniem maszyn i urządzeń lub
  • TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich lub
  • TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych lub
  • TG.05. Produkcja przetworów mięsnych i tłuszczowych lub
  • TG.06. Obróbka ryb i produkcja przetworów rybnych
  • TG.17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych


Technik technologii żywności bierze udział w opracowywaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdraża je do produkcji – prowadzi próby technologiczne oraz koryguje zaobserwowane wady i braki. Nadzoruje przebieg produkcji i utrzymanie reżimu technologicznego na jednym lub kilku powierzonych mu odcinkach.

Przedmioty

  • technika w przetwórstwie mięsnym
  • technologie produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych
  • podstawy analizy żywności
  • przechowywanie żywności
  • procesy produkcji przetworów mięsnych i tłuszczowych
  • nadzór produkcji w zakładzie przetwórstwa spożywczego
  • analiza żywności
  • język angielski w przetwórstwie spożywczym
  • działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym
  • praktyka zawodowa

WAŻNE: Zajęcia praktyczne organizowane są w ośrodkach kształcenia praktycznego, centrach kształcenia zawodowego i ustawicznego oraz na szkolnych pracowniach gastronomicznych.

Nasi absolwenci znajdą pracę:

  • na liniach produkcyjnych
  • w zakładach spożywczych
  • w zakładach rzemieślniczych

Dokumenty wymagane do zapisu na kierunek technik technologii żywności

  • świadectwo ukończenia szkoły (szkoły podstawowej 8-letniej lub gimnazjum lub ZSZ lub szkoły średniej)
  • dokument tożsamości (do wglądu)
  • zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki (skierowanie do lekarza medycyny pracy do odbioru przy zapisie w sekretariacie szkoły)

 Absolwent AS Edukacja otrzyma:

  • Zaświadczenia o ukończeniu kwalifikacyjnych kursów zawodowych na druku MEN
  • Świadectwa potwierdzające kwalifikacje w zawodzie (po zdaniu egzaminów)
  • Dyplom w zawodzie Wędliniarz oraz Technik technologii żywności oraz suplementy w języku polskim i angielskim (po zdaniu wszystkich egzaminów z kwalifikacji w zawodzie Technik technologii żywności i okazaniu świadectwa ukończenia szkoły średniej)