Technik żywienia i usług gastronomicznych

  • ATRAKCYJNE CZESNE – O SZCZEGÓŁY PYTAJ W SEKRETARIACIE AS EDUKACJA
  • Cykl kształcenia: 2,5 roku (5 semestrów)
  • Forma kształcenia: zaocznie (soboty oraz niedziele,  zjazdy tylko 2 razy w miesiącu)
  • Kwalifikacja:
    • TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
    • TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych


Technik żywienia i usług gastronomicznych sporządza potrawy i przyrządza napoje czyli posiada umiejętności kucharza ale ponadto wykonuje zadania zawodowe związane z planowaniem i ocenianiem żywienia, organizowaniem i wykonywaniem usług. Technik żywienia i usług gastronomicznych ocenia surowce, półprodukty i potrawy gotowe korzystając z oceny organoleptycznej. Przeprowadza obróbkę wstępną i cieplną zgodnie z zasadami. Opracowuje nowe receptury na potrawy i napoje i wdraża je do produkcji. Oblicza także i wartość odżywczą i energetyczną potraw i posiłków.

Przedmioty:

  • towaroznawstwo żywności
  • podstawy żywienia i zasady higieny
  • technika w gastronomii
  • przechowywanie żywności
  • sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
  • planowanie i ocena żywienia
  • organizowanie produkcji gastronomicznej
  • planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych
  • język angielski w branży gastronomicznej
  • działalność gospodarcza w branży gastronomicznej
  • praktyka zawodowa

WAŻNE: Zajęcia praktyczne organizowane są w ośrodkach kształcenia praktycznego, centrach kształcenia zawodowego i ustawicznego oraz na szkolnych pracowniach gastronomicznych.

Nasi absolwenci znajdą pracę:

  • w restauracjach
  • w hotelach
  • w firmach cateringowych
  • w gastronomii sieciowej
  • w zakładach gastronomicznych otwartych i zamkniętych
  • może prowadzić własną działalność usługową

Dokumenty wymagane do zapisu na kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych

  • świadectwo ukończenia szkoły (szkoły podstawowej 8-letniej lub gimnazjum lub ZSZ lub szkoły średniej)
  • dokument tożsamości (do wglądu)
  • zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki (skierowanie do lekarza medycyny pracy do odbioru przy zapisie w sekretariacie szkoły)

 Absolwent AS Edukacja otrzyma:

  • Zaświadczenia o ukończeniu kwalifikacyjnych kursów zawodowych na druku MEN
  • Świadectwa potwierdzające kwalifikacje w zawodzie (po zdaniu egzaminów)
  • Dyplom w zawodzie Kucharz oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz suplementy w języku polskim i angielskim (po zdaniu wszystkich egzaminów z kwalifikacji w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz okazaniu świadectwa ukończenia szkoły średniej)