Technik żywienia i usług gastronomicznych
- ATRAKCYJNE CZESNE – O SZCZEGÓŁY PYTAJ W SEKRETARIACIE AS EDUKACJA
- Cykl kształcenia: 2,5 roku (5 semestrów)
- Forma kształcenia: zaocznie (soboty oraz niedziele, zjazdy tylko 2 razy w miesiącu)
- Kwalifikacja:
- HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Uruchamianie kierunków
Uruchamiamy wybrane kierunki już przy kilku osobach chętnych
Plan zajęć
Plan zajęć układamy na cały semestr z góry
Przedmioty:
- towaroznawstwo żywności
- podstawy żywienia i zasady higieny
- technika w gastronomii
- przechowywanie żywności
- sporządzanie i ekspedycja potraw i napojów
- planowanie i ocena żywienia
- organizowanie produkcji gastronomicznej
- planowanie i wykonywanie usług gastronomicznych
- język angielski w branży gastronomicznej
- działalność gospodarcza w branży gastronomicznej
- praktyka zawodowa
WAŻNE: Zajęcia praktyczne organizowane są w ośrodkach kształcenia praktycznego, centrach kształcenia zawodowego i ustawicznego oraz na szkolnych pracowniach gastronomicznych.Zapisz się online
Nasi absolwenci znajdą pracę:
- w restauracjach
- w hotelach
- w firmach cateringowych
- w gastronomii sieciowej
- w zakładach gastronomicznych otwartych i zamkniętych
- może prowadzić własną działalność usługową
Dokumenty wymagane do zapisu na kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych
- świadectwo ukończenia szkoły (szkoły podstawowej 8-letniej lub gimnazjum lub ZSZ lub szkoły średniej)
- dokument tożsamości (do wglądu)
- zaświadczenie od lekarza medycyny pracy o braku przeciwwskazań do podjęcia nauki (skierowanie do lekarza medycyny pracy do odbioru przy zapisie w sekretariacie szkoły)
Absolwent AS Edukacja otrzyma:
- Zaświadczenia o ukończeniu kwalifikacyjnych kursów zawodowych na druku MEN
- Świadectwa potwierdzające kwalifikacje w zawodzie (po zdaniu egzaminów)
- Dyplom w zawodzie Kucharz oraz Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz suplementy w języku polskim i angielskim - EUROPASS (po zdaniu wszystkich egzaminów z kwalifikacji w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych oraz okazaniu świadectwa ukończenia szkoły średniej)
Bezpłatne zaświadczenia
Dla ZUS, KRUS, MOPS, zakładu pracy, etc. wystawiamy na miejscu
Bezpłatna legitymacja szkolna
Uprawnia do zniżek na przejazdy KZK GOP (do 21 rż.) i PKP (do 24 rż.)
Czesne gratis
Czesne 0 złotych przez cały cykl kształcenia na wybranych kierunkach
Przyjazna szkoła
Sekretariat i budynek szkoły, jest dostosowany dla osób poruszających się na wózkach inwalidzkich
Dyplomy państwowe
Dyplom z tytułem zawodowym otrzymasz w 2 językach: polskim i angielskim
Vouchery
Vouchery, zniżki, stypendia.
Przeczytaj więcej o szkole